Mai puțină carne de vită și porc pentru a salva planeta. Guvernul vrea să pună taxe în plus pentru reducerea producției, în Danemarca

de: Dumitrescu Andrei
28 02. 2023

Danezii ar trebui să înlocuiască două treimi din consumul de carne cu legume și alte plante, ca parte a eforturilor de a atinge obiectivele ambițioase ale țării în materie de climă până la sfârșitul deceniului, a declarat marți consilierul independent al guvernului.

O taxă pe produsele alimentare dăunătoare pentru climă s-a numărat printre principalele recomandări prezentate de Consiliul danez pentru climă.

Acesta a recomandat impunerea unei taxe de aproximativ 33% pe carnea de vită, care se numără printre produsele cu cea mai mare amprentă climatică, a declarat președintele consiliului, Peter Mollgaard, pentru Reuters.

Recomandarea a făcut parte dintr-o revizuire anuală a parcursului Danemarcei în vederea atingerii obiectivului obligatoriu de reducere a emisiilor de CO2 cu 70% față de nivelurile din 1990, obiectiv pe care guvernul este obligat prin lege să îl urmărească.

Taxe crescute pentru carnea de vită și lapte

Potrivit raportului, danezii consumă în medie de peste două ori mai mult decât media mondială de produse alimentare de origine animală, cum ar fi carnea de porc, carnea de vită și produsele lactate, în comparație cu media globală.

Măsurată în funcție de emisiile generate de dieta lor, această situație îi plasează pe danezi printre populațiile cu cele mai mari emisii din lume.

Fiind un mare producător de carne de porc, cu de două ori mai mulți porci sacrificați decât oameni, friptura de porc este un pilon al bucătăriei daneze.

Consiliul estimează că Danemarca ar putea emite între 2,6 și 3,9 milioane de tone de echivalent CO2 mai puțin pe an dacă toți danezii ar urma sfatul guvernului privind dieta, care prevede reducerea consumului de carne la 350 de grame pe săptămână, de la puțin mai puțin de 1 kilogram în medie.

Danemarca a emis 65 de milioane de tone de echivalent CO2 în 2020.

Săptămâna trecută, consiliul a recomandat reducerea producției de carne de vită și lapte prin impunerea unei taxe pe emisii în agricultură.

Mai mult de jumătate din suprafața Danemarcei este cultivată, ceea ce face ca această țară să fie una dintre cele mai intens cultivate din lume.

Consiliul a recomandat, de asemenea, accelerarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură, eliminarea treptată a cuptoarelor cu gaz din gospodării și dezvoltarea energiei eoliene și solare.